Facebook Muurmode.nl Twitter Muurmode.nl Pinterest Muurmode.nl Instagram Muurmode.nl

You're currently on:

Hoe bevestig je fotobehang?

Fotobehang is ideaal om een muur om te vormen tot een landschap, een vergezicht, je droomstrand of om je muur te decoreren met je eigen foto. Om te zorgen dat je fotobehang ook goed op de muur komt te zitten en je ervan kunt genieten, raadt Muurmode aan deze gebruiksaanwijzing goed te lezen en te volgen.

Let op dat de plakinstructies voor papieren fotobehang en vlies fotobehang verschillend zijn. Kijk dus goed welk behang je gekocht hebt en welke plakinstructies je moet volgen. Als je een gepersonaliseerd fotobehang hebt gekocht, volg je de plakinstructies voor het vlies fotobehang.

Plakinstructies standaard papieren fotobehang

Muurmode fotobehang is gemakkelijk aan te brengen. Toch blijft behangen secuur werk. Volg daarom altijd onderstaande adviezen goed op.
Dit zijn de gebruiksinstructies voor standaard papieren fotobehang. Deze gebruiksaanwijzing is niet geschikt voor vliesbehang. Voor vliesbehang, verwijzen wij je naar de specifieke vliesbehang plakinstructies.

Op onze website staat per model aangegeven of de lijm wordt meegeleverd. Voor de modellen die exclusief lijm worden geleverd, raden wij Perfax blauw aan (verkrijgbaar op deze website om gelijk bij het fotobehang mee te bestellen of bij de verfspecialist).

Om het ophangen gemakkelijk te maken zijn de fotobehangen verdeeld in kleinere delen waarbij het nummer c.q. de volgorde op de achterkant vermeld wordt. Elk model fotobehang heeft een standaard maat waarbij het mogelijk is zelf de breedte of hoogte korter te knippen/ snijden.

Vooraf
 • Stap 1: Controleer het fotobehang
 • Leg de verschillende behangdelen naast elkaar. Zo zie je hoe de foto verdeeld is over de verschillende delen.
  Controleer of alle delen even groot zijn en goed aansluiten.
  Neem bij eventuele materiaal- of fabricagefouten contact op met muurmode alvorens het fotobehang op te plakken.

  Let op: Het product aanbrengen houdt productaanvaarding in!

 • Stap 2: Voorbereiding muur
 • Zorg voor een schone, vetvrije, en gladde ondergrond, een constante kamertemperatuur en vermijd daarnaast tocht door ramen en deuren te sluiten.
  Aangezien muren vaak niet 100% recht zijn bevelen we aan hulplijnen te tekenen voor het opplakken. Gebruik hiervoor een centimeter of waterpas (horizontale lijnen) en schietlood (vertikale lijnen).
Behangen
 • Stap 3: Voorbereiding behangen
 • Prepareer de lijm volgens de instructies (afhankelijk van het merk) en smeer een dunne laag lijm op de achterzijde van het behangdeel. Laat de lijm ongeveer 1 à 2 minuten intrekken.

  Let op: zorg dat je de randen ook goed insmeert met lijm. Gebruik niet teveel lijm, dit maakt het behang (te) nat en geeft kans op scheuren.

 • Stap 4: Behangdeel voor behangdeel
 • Plak het behangdeel tegen de hulplijn aan.
  Begin met gladstrijken vanuit de hoek, van boven naar beneden.
  Wrijf het behang vervolgens voorzichtig aan met een keukenrol of zachte droge doek.
  Plak de verschillende delen in volgorde op en zorg dat de behangdelen elkaar zo´n 2 mm overlappen. De modellen van 1Wall moet je met zo´n 5mm laten overlappen. Let op! Dit geldt niet voor alle modellen van Walltastic. Lees hiervoor de aanvullende informatie over het bevestigen van Walltastic fotobehang verder op deze pagina.

 • Stap 5: Behangen tot fotobehang op de muur zit
 • Herhaal stap 4 tot alle behangdelen opgeplakt zijn. Vanwege de lichte uitzetting en krimp raden we aan alle delen één voor één achter elkaar op te plakken en niet halverwege te stoppen.

  Let op: De inwerktijd van de lijm dient bij elk deel even lang te zijn. Zo voorkom je verschil in grootte. Na het opbrengen van de lijm zet het behang namelijk iets uit en bij het opdrogen krimpt het licht.
Achteraf
 • Stap 6: Drogen
 • Laat het behang drogen bij een constante kamertemperatuur (liefst niet te warm) en vermijdt tocht door ramen en deuren te sluiten. Eventuele kleine luchtbellen verdwijnen meestal binnen een paar dagen. Geniet van je nieuwe muur!

  Let op: Het behang krimpt enigszins als het droog wordt. Het verschil tussen de oorspronkelijke afmetingen en de uiteindelijke afmetingen, als gevolg van uitzetten en krimp, kan maximaal 5% bedragen.

  De volledige plakinstructies worden geleverd bij elke fotowand. Volg deze secuur op.

Plakinstructies Walltastic fotobehang

Voor het aanbrengen van Walltastic 3D fotobehang kun je de bovenstaande plakinstructies voor standaard papieren fotobehang volgen.
Let alleen goed op de plakinstructies die bij jouw behang worden geleverd of je de behangdelen over elkaar heen moet plakken of dat je ze tegen elkaar kunt plakken. Dit staat per behang op de verpakking aangegeven.

Als het behang na het drogen niet goed aansluit, kun je de randen met je vinger met lijm nogmaals insmeren en het behang alsnog tegen elkaar aan plakken.

Plakinstructies Muurposters

Je kunt muurposter met punaises, dubbelzijdig tape, in een lijst of met behanglijm ophangen.

Mocht je behanglijm willen gebruiken, adviseren wij Perfax methyl blauw speciaal voor papieren fotobehangen.
Je kunt bovenstaande plakinstructies voor standaard papieren fotobehangen aanhouden om de muurposter te bevestigen. Let op dat je de poster maar heel dun insmeert met lijm om te voorkomen dat het behang te zwaar wordt als je het optilt en gaat scheuren. Het optillen en op de muur bevestigen van de poster moet met minimaal 2 personen gebeuren.

Plakinstructies vlies fotobehang

Vlies fotobehang is digitaal gedrukt op een hoogwaardig vlies en is aanmerkelijk sterker dan normal (papieren) fotobehang. Het behang wordt op een rol geleverd in banen met een breedte van 47,5 cm. Tussen de banen staat gemarkeerd waar je ze van elkaar los kunt snijden. Het kan zijn dat de laatste baan een witte strook bevat om tot de gewenste maat te komen. Deze kunnen je makkelijk wegsnijden.

Voor het vlies fotobehang en de gepersonaliseerde vlies fotobehang bevelen we de volgende stappen aan.

Vooraf
 • Stap 1: Voorbereiding fotobehang
 • Je snijdt de verschillende banen op de rol los van elkaar op de aangegeven plekken en verwerkt de banen van links naar rechts op de muur.
  Controleer voor het opplakken goed of je fotobehang compleet is en of je alle banen op de juiste volgorde hebt klaarliggen, zodat je achter elkaar door kunt plakken. Let op dat opplakken van het product aanvaarding van het fotobehang betekent.

 • Stap 2: Muurvoorbereiding
 • De muur waarop het fotobehang geplakt wordt moet net als bij gewoon behang glad, vetvrij, droog en schoon zijn. Als er nog oude behangresten aanwezig zijn dan moeten deze eerst met een spatel verwijderd worden. Eventuele gaten moeten gedicht en glad gemaakt worden. Houd er rekening mee dat bij fotobehangen met lichte kleuren de muurkleur door kan schijnen. Wij adviseren daarom om kleurverschillen eerst te neutraliseren.

 • Stap 3: Lijm
 • Het vlies fotobehang wordt zonder lijm geleverd. We raden aan lijm te gebruiken die geschikt is voor vliesbehang en die aangebracht wordt op de muur, bijvoorbeeld Bison behangplaksel. Je kunt deze lijm gelijk bij je fotobehang bestellen op onze website.
Behangen
 • Stap 4: Opplakken vlies fotobehang
 • Breng de lijm gelijkmatig op de muur aan (niet op het behang), bij voorkeur met een roller.
  Begin met lijm voor (ruim) 1 baan en breng het behang per baan van boven naar beneden in de natte lijm aan en breng de banen strak stotend tegen elkaar aan.
  Wrijf eventuele kreuken of luchtbellen weg met de handen of een spatel.
  Plak zo het hele fotobehang baan voor baan op de muur.
  Zo lang de lijm nog nat is, kan een baan eventueel nog losgehaald en opnieuw opgeplakt of verplaatst worden.

  Let op dat er niet teveel lijm aan de uiteinden zit want dan is er kans dat de lijm vlekken achterlaat buiten het fotobehang. Mocht je een lijmvlek zien, verwijder de lijm dan direct met een vochtige spons en dep het behang daarna droog.

Als je nog vragen hebt over de plakinstructies, neem dan vooral voordat je begint met plakken contact met ons op.