Vragen of hulp nodig? Bel ons op 038 7739995

Antwoord op de veelgestelde vragen over een foto op hout!

Staat jouw vraag er niet bij? Stel dan je vraag aan ons via het contactformulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.


Wat is de kwaliteit van het hout?
Er zijn diverse aanbieders die een foto op hout maken. Bij Muurmode hebben we, voordat we dit nieuwe product zijn gaan aanbieden, eerst uitvoerig verschillende houtsoorten en printtechnieken getest. We zijn er dan ook van overtuigd dat ons product heel goed is. We letten er bij het fabriceren natuurlijk op dat de houten planken niet teveel oneffenheden bevatten, zodat de foto goed uitkomt. Afhankelijk van de houtsoort en de bewerking die er voor de foto gebruikt wordt, kun je noesten en nerven door de foto heen zien en kunnen de kleuren iets afwijken van de originele foto. Meer hierover kun je lezen bij de informatie over noesten en nerven en over whitewash. Doordat we met een natuurproduct werken en verschillende planken aan elkaar bevestigen, kun je wel kleine kiertjes tussen de planken zien. Dit versterkt echter alleen maar de natuurlijke uitstraling van de foto op hout en maakt het zo´n mooi product.
Hoe wordt een foto op hout gemaakt?
Elke foto op hout wordt speciaal voor onze klanten vervaardigd. Hier gaat een heel proces aan vooraf, want we moeten het hout natuurlijk bewerken om het geschikt te maken om een foto op te drukken. De eerste stap is om hout in ongeveer de juiste maat uit te zoeken en dit op maat te zagen. Bij het uitzoeken van het hout letten we er op dat het hout geen storende noesten bevat die straks op opvallende plekken in jouw foto te zien zijn. We bevestigen de latten vervolgens aan elkaar (hierbij kunnen kleine kiertjes tussen de planken over blijven) en zorgen ervoor dat het hout geen scherpe randjes meer bevat, deze schuren we eraf. Als het hout met white wash bewerkt wordt, brengen we dit op dit moment in het proces in één laag over de houten planten aan. We laten dit goed drogen en vervolgens wordt de foto op het hout geprint. We gebruiken hiervoor professionele Fine-Art-Printers om de beste kwaliteit te kunnen bieden. Als het product bedrukt is, is het klaar om naar jou verzonden te worden.
Van welke houtsoort wordt mijn foto op hout gemaakt?
Foto´s op hout kunnen van verschillende houtsoorten gemaakt worden. Wij bieden modellen van vurenhout aan. Vurenhout heeft een lichte kleur en je ziet duidelijk de noesten en nerven. Als we het hout verder niet bewerken zal de foto een iets gelere uitstraling krijgen bij het drukken op hout. Je kunt deze houtsoort alleen binnen gebruiken.
Wordt mijn foto op hout van een duurzame houtsoort gemaakt?
De foto´s op hout van Muurmode worden alleen geproduceerd van hout dat voorzien is van het FSC of PEFC-keurmerk. Beide keurmerken staan voor duurzaam bosbeheer en geven het keurmerk enkel aan hout dat op een duurzame manier wordt gewonnen. Belangrijk hierbij is dat er rekening wordt gehouden met de sociale, ecologische en economische aspecten van bosbeheer. Het doel is natuurlijk dat uiteindelijk alle bossen ter wereld op een duurzame manier worden beheerd. Er is echter nog een lange weg te gaan, op dit moment is namelijk ongeveer 10% van alle bossen gecertificeerd door PEFC en FSC. Maar als er meer gecertificeerd hout wordt verkocht, is ook de prikkel voor de boseigenaren groter om voor duurzaam bosbeheer te kiezen. Door hout met het FSC en PEFC-keurmerk te kopen, draag ook jij een steentje bij aan duurzaam bosbeheer.
Zie ik nerven en noesten in het hout door mijn foto heen?
Als we het hout onbewerkt laten, zul je door de foto de nerven (lijnen in het hout) en noesten (donkere ´rondjes´) zien.

We letten er bij het uitzoeken van het hout natuurlijk wel op dat het hout niet teveel oneffenheden bevat en dat er geen noesten op opvallende plekken in de foto terecht komen. Hout is een natuurproduct en dus zul je de eigenschappen soms kunnen zien. Om te voorkomen dat je de nerven en noesten echter te veel door de foto heen ziet, bewerken we het hout eigenlijk altijd met een whitewash. Dit zorgt er daarnaast ook voor dat de foto kleurechter geprint wordt.
Zit er ruimte tussen de houte planken van mijn foto op hout?
Om de foto op hout te maken, bevestigen we verschillende houten planken aan elkaar. Er zit vaak een kleine ruimte (kiertjes) tussen de verschillende planken. Echter, dit is helemaal niet storend en versterkt alleen maar de natuurlijke uitstraling van deze bijzondere (muur)decoratie.
Soms zie ik aangegeven dat het hout bewerkt is met whitewash, wat houdt dit in?
Een optie is om een whitewash laag (vergelijkbaar met een dun laagje witte verf) over het hout aan te brengen voordat we de foto erop drukken. Dit houdt in dat je de noesten en nerven minder door de foto heen ziet en dat de foto tevens helderder en kleurechter wordt gedrukt. Het bewerken van hout met whitewash is niet iets wat standaard gebeurt, het kan namelijk zijn dat je het juist mooi vindt als je de eigenschappen van het hout goed door de foto heen ziet. Bij onze standaard modellen staat aangegeven of het hout bewerkt is met white wash. Mocht je liever een foto op hout juist zonder of met whitewash krijgen, neem dan vooral contact met ons op. Als je een gepersonaliseerde foto waarop gezichten staan op hout wilt laten drukken, raden we je aan om een whitewash-laag op het hout aan te laten brengen.
Wordt mijn foto op hout van horizontale of verticale planken gemaakt?
Bij elk standaard model dat we aanbieden wordt aangegeven of de foto op horizontale of verticale planken wordt geproduceerd. Doordat de foto op hout geproduceerd wordt op meerdere planken en er kleine kieren tussen de planken zitten, zal het effect dat dit aan de foto geeft verschillend zijn bij verticale en horizontale planken. Over het algemeen geldt dat liggende foto´s op horizontale planken gedrukt worden en staande foto´s op verticale planken. Mocht je een standaard model in een andere uitvoering willen (dus met horizontale planken ipv de aangeboden verticale planken, of omgekeerd), neem dan vooral contact met ons op. Aan de zijkanten van de planken zie je trouwens gewoon het hout. De zijkanten worden niet bedrukt, zodat je het hout mooi kunt zien.

Wordt mijn foto ook aan de zijkanten van de houten planken gedrukt?
Wij drukken de foto alleen aan de voorkant van de houten planken af. Aan de zijkanten van de houten planken (en aan de achterkant) zie je dus gewoon de houtstructuur. Dit geeft de foto op hout een natuurlijke uitstraling.
Ik wil mijn foto op hout buiten gebruiken, kan dit?
Bij Muurmode wordt gebruik gemaakt van vurenhout en deze is niet geschikt voor buiten.
Ik lees wel eens iets over dat het hout kan uitzetten of krimpen afhankelijk van de luchtvochtigheid. Wat betekent dit voor mijn foto op hout?
Hout gaat, zoals dat heet, ´werken´ door temperatuurschommelingen en verschil in luchtvochtigheid. Dit geldt ook voor de foto op hout die je binnen plaatst. Binnen heb je namelijk te maken met bijvoorbeeld verwarmingen. Het werken van hout betekent dat het hout krimpt als het droog is (bij een lage luchtvochtigheid) en dat het uit zal zetten als het hout vochtig is (bij een hoge luchtvochtigheid). Hierdoor kunnen er kieren tussen de planken verschijnen. Deze kunnen dus, afhankelijk van de luchtvochtigheid, de ene keer breder zijn dan andere keren. Dit hoeft echter helemaal niet storend te zijn, want het verstrekt namelijk de natuurlijke uitstraling van de foto op hout.
Kan ik mijn foto op hout ook schoonmaken?
Je kunt een foto op hout schoonmaken met een licht vochtige doek, gebruik hiervoor een zachte doek. Gebruik echter geen sterke schoonmaakmiddelen zodat de foto niet beschadigd.
Hoe dik zijn de panelen?
Zowel de planken van het vurenhout als het ayoushout zijn 2 cm dik.
Wat is de levertijd van een foto op hout?
Doordat we elk product voor elke klant afzonderlijk produceren is de levertijd ongeveer 5 werkdagen. Dit is inclusief het transport.
Naar welke landen kunnen jullie mijn foto op hout verzenden?
Muurmode verstuurt bestellingen binnen Nederland en België. Voor bestellingen boven de € 50 rekenen we hier geen verzendkosten voor, bij bestellingen onder de € 50komt er € 5 vezendkosten bij. Wil je een foto op hout naar een ander land laten sturen? Neem dan vooral contact met ons op.
Kan ik de foto op hout ook ruilen of retourneren?
Voor gepersonaliseerde foto´s op hout waarbij we bijvoorbeeld de maat voor je aanpassen of een eigen foto gebruiken, en we dus een product speciaal voor jou maken, is het vanwege deze personalisatie helaas niet mgelijk om een foto op hout te ruilen. Meer informatie over ruilen en retourneren vind je in onze Algemene Voorwaarden. Als je hier vragen over hebt, kun je ook altijd vooraf contact met ons opnemen.
Is het ook mogelijk een foto op hout met een eigen foto te laten maken?
We kunnen zeker ook een eigen foto op hout fabriceren. Er zijn hier vele mogelijkheden voor en je hebt vele keuzes (bijvoorbeeld de maat). We nemen dit graag persoonlijk met je door om te zorgen dat je precies het product krijgt dat je wenst. Neem dus vooral contact met ons op als je een eigen foto op hout wilt laten maken. Je kunt ook gelijk een kijkje nemen in onze ontwerptool om je eigen foto op hout te ontwerpen.
Zijn er ook afwijkende maten van foto`s op hout mogelijk of kan ik alleen uit de standaard maten kiezen?
We kunnen een foto op hout in allerlei verschillende maten maken. De maten die we hier bij onze collectie aanbieden zijn de standaard mogelijkheden, voor afwijkende maten kun je altijd contact met ons opnemen. Dan nemen we graag de mogelijkheden met je door.