Vragen of hulp nodig? Bel ons op 038 7739995

Plakinstructies Fotobehang vind je natuurlijk bij Muurmode

Hoe bevestig je fotobehang?

Fotobehang is ideaal om een muur om te vormen tot een landschap, een vergezicht, je droomstrand of om je muur te decoreren met je eigen foto. Om te zorgen dat je fotobehang ook goed op de muur komt te zitten en je ervan kunt genieten, raadt Muurmode aan deze gebruiksaanwijzing goed te lezen en te volgen.

Let op dat de plakinstructies verschillen per behangsoort. Kijk dus goed welk behang je gekocht hebt en welke plakinstructies je moet volgen.

Plakinstructies standaard papieren fotobehang

Muurmode fotobehang is gemakkelijk aan te brengen. Toch blijft behangen secuur werk. Volg daarom altijd onderstaande adviezen goed op.
Dit zijn de gebruiksinstructies voor standaard papieren fotobehang. Deze gebruiksaanwijzing is niet geschikt voor vliesbehang. Voor vliesbehang, verwijzen wij je naar de specifieke vliesbehang plakinstructies.

Op onze website staat per model aangegeven of de lijm wordt meegeleverd. Voor de modellen die exclusief lijm worden geleverd, raden wij Perfax blauw aan (verkrijgbaar op deze website om gelijk bij het fotobehang mee te bestellen of bij de verfspecialist).

Om het ophangen gemakkelijk te maken zijn de fotobehangen verdeeld in kleinere delen waarbij het nummer c.q. de volgorde op de achterkant vermeld wordt. Elk model fotobehang heeft een standaard maat waarbij het mogelijk is zelf de breedte of hoogte korter te knippen/ snijden.

Vooraf
 • Stap 1: Controleer het fotobehang
  Let erop dat je voordat je begint met plakken controleert of het behang in orde is. Leg alle delen naast elkaar uit zodat je ziet hoe de foto verdeeld is over de verschillende delen. Leg de behangdelen vervolgens op elkaar om jezelf ervan te verzekeren dat alle delen even groot zijn/ goed aansluiten. Alle delen zijn bij levering gelijk van formaat maar bij verwerking kan een verschil ontstaan i.v.m. uitzetting. Als je eenmaal begint met plakken zetten de delen iets uit en na het opdrogen krimpen ze weer iets. Het is daarom belangrijk alle delen gelijk te behandelen. Volg altijd de bijgesloten gebruiksaanwijzing. Mocht deze afwijken van het onderstaande dan gaat de bijgesloten gebruiksaanwijzing voor. Wanneer er geen gebruiksaanwijzing is bijgesloten volg dan onderstaand verwerkingsadvies. Mocht je voordat je begint met plakken fabricagefouten tegenkomen, neem dan gelijk contact op met Muurmode.
 • Let op: Het product aanbrengen houdt productaanvaarding in! Na (gedeeltelijke) verwerking is reclameren niet mogelijk. We aanvaarden geen aansprakelijkheid voor kosten die ontstaan door het aanbrengen of verwijderen van het artikel.

 • Stap 2: Voorbereiding muur
  Zorg voor een schone, vetvrije, en gladde ondergrond, een constante kamertemperatuur en vermijd daarnaast tocht door ramen en deuren te sluiten. Aangezien muren vaak niet 100% recht zijn raden we aan hulplijnen te tekenen voor het opplakken. Gebruik hiervoor een centimeter of waterpas (horizontale lijnen) en schietlood (vertikale lijnen). Bestaat het vermoeden dat de ondergrond sterk zuigt dan trekt de behanglijm zeer sterk in de onbehandelde muur. Gebruik dan een grondlaag die de zuigkracht van de muur wegneemt. Bij dessins met lichte ondergronden, kunnen kleurafwijkingen in de ondergrond doorschijnen
Behangen
 • Stap 3: Voorbereiding behangen
  Prepareer de lijm volgens de instructies (afhankelijk van het merk) en smeer een dunne laag lijm op de achterzijde van het behangdeel. Zorg ervoor dat ieder behangdeel een gelijke hoeveelheid behanglijm krijgt. De inweektijd van elk deel dient evenlang te zijn. Gebruik eventueel een stopwatch. Dit in verband met het uitzetten van het papier en het precies aansluiten van het patroon. Laat de lijm ongeveer 2 à 3 minuten intrekken.
  Let op: zorg dat je de randen ook goed insmeert met lijm. Gebruik niet teveel lijm, dit maakt het behang (te) nat en geeft kans op scheuren.

 • Stap 4: Behangdeel voor behangdeel
  Plak het behangdeel tegen de hulplijn aan. Begin met gladstrijken vanuit de hoek, van boven naar beneden. Wrijf het behang vervolgens voorzichtig aan met een keukenrol of zachte droge doek. Plak de verschillende delen in volgorde op en zorg dat de behangdelen elkaar zo´n 2 mm overlappen. Let op! Dit kan verschillen per leverancier dus lees goed de instructies die bij het fotobehang wordt geleverd. Voor de behangen van Walltastic gelden andere instructies. Lees hiervoor de aanvullende informatie over het bevestigen van Walltastic fotobehang.
  Heb je een patroon in je behang? Dan moet je natuurlijk ook zorgen dat dit patroon netjes op elkaar aansluit. Zorg dat je bij het aanbrengen van het behang de patronen netjes op elkaar laat aansluiten.

 • Stap 5: Behangen tot fotobehang op de muur zit
  Herhaal stap 4 tot alle behangdelen opgeplakt zijn. Vanwege de lichte uitzetting en krimp raden we aan alle delen één voor één achter elkaar op te plakken en niet halverwege te stoppen. Het behang krimpt enigszins als het droog wordt. Het verschil tussen de oorspronkelijke afmetingen en de uiteindelijke afmetingen, als gevolg van uitzetten en krimp, kan maximaal 5% bedragen.
  Let op: De inwerktijd van de lijm dient bij elk deel even lang te zijn. Zo voorkom je verschil in grootte. Na het opbrengen van de lijm zet het behang namelijk iets uit en bij het opdrogen krimpt het licht. Zorg er ook voor dat je de inwerktijd zeker in acht neemt zodat het behang goed ingeweekt is door de lijm en dus al is uitgezet. Het weke behang laat zich nu prima plaatsen en kan je zelfs nog wat schuiven. Eventuele bobbels trekken vanzelf weer weg doordat het drogende behang gaat krimpen.

 • Stap 6: Drogen
 • Laat het behang drogen bij een constante kamertemperatuur (liefst niet te warm) en vermijdt tocht door ramen en deuren te sluiten. Eventuele kleine luchtbellen verdwijnen meestal binnen een paar dagen. Geniet van je nieuwe muur!

Let op: Het behang krimpt enigszins als het droog wordt. Het verschil tussen de oorspronkelijke afmetingen en de uiteindelijke afmetingen, als gevolg van uitzetten en krimp, kan maximaal 5% bedragen. Volg altijd de bijgesloten gebruiksaanwijzing. Mocht deze afwijken van het bovenstaande dan gaat de bijgesloten gebruiksaanwijzing voor. Wanneer er geen gebruiksaanwijzing is bijgesloten volg dan bovenstaand verwerkingsadvies.

Plakinstructies Walltastic fotobehang

Voor het aanbrengen van Walltastic 3D fotobehang kun je de bovenstaande plakinstructies voor standaard papieren fotobehang volgen.
Let alleen goed op de plakinstructies die bij jouw behang worden geleverd of je de behangdelen over elkaar heen moet plakken of dat je ze tegen elkaar kunt plakken. Dit staat per behang op de verpakking aangegeven. Als het overlappend moet worden geplakt wordt dit bovendien gemarkeerd op het behang. 

Als het behang na het drogen niet goed aansluit, kun je de randen met je vinger met lijm nogmaals insmeren en het behang alsnog tegen elkaar aan plakken.

Plakinstructies Muurposters

Je kunt muurposter met punaises, dubbelzijdig tape, in een lijst of met behanglijm ophangen.

Mocht je behanglijm willen gebruiken, adviseren wij Perfax methyl blauw speciaal voor papieren fotobehangen.
Je kunt bovenstaande plakinstructies voor standaard papieren fotobehangen aanhouden om de muurposter te bevestigen. Let op dat je de poster maar heel dun insmeert met lijm om te voorkomen dat het behang te zwaar wordt als je het optilt en gaat scheuren. Het optillen en op de muur bevestigen van de poster moet met minimaal 2 personen gebeuren.

Plakinstructies vlies fotobehang

Vlies fotobehang is digitaal gedrukt op een hoogwaardig vlies en is aanmerkelijk sterker dan normal (papieren) fotobehang. Het behang wordt geleverd in banen. Onderaan de banen wordt een nummer aangegeven zodat je de volgorde goed kan opvolgen. Het kan zijn dat de laatste baan een witte strook bevat om tot de gewenste maat te komen. Deze kunnen je makkelijk wegsnijden.

Voor het vlies fotobehang en de gepersonaliseerde vlies fotobehang raden we de volgende stappen aan.

 • Stap 1: Voorbereiding fotobehang 
  Controleer voor het opplakken goed of je fotobehang compleet is en leg de banen naast elkaar. Zo check je op eventueel op een printfout of schade veroorzaakt door het transport. Zorg dat je de banen in de juiste volgorde hebt klaarliggen, zodat je achter elkaar door kunt plakken. Neem bij eventueel materiaal - of fabricage fouten contact met ons op alvorens het behang op te plakken. Opplakken van het fotobehang houdt aanvaarding van het product in! Na (gedeeltelijke) verwerking is reclameren niet mogelijk. We aanvaarden geen aansprakelijkheid voor kosten die ontstaan door het aanbrengen of verwijderen van het artikel.

 • Stap 2: Muurvoorbereiding
  De muur waarop het fotobehang geplakt wordt moet net als bij gewoon behang glad, vetvrij, droog en schoon zijn. Als er nog oude behangresten aanwezig zijn dan moeten deze eerst met een spatel verwijderd worden. Eventuele gaten moeten gedicht en glad gemaakt worden. Houd er rekening mee dat bij fotobehangen met lichte kleuren de muurkleur door kan schijnen. Wij adviseren daarom om kleurverschillen eerst te neutraliseren. Bestaat het vermoeden dat de ondergrond sterk zuigt dan trekt de behanglijm zeer sterk in de onbehandelde muur. Gebruik dan een grondlaag die de zuigkracht van de muur wegneemt. Zorg voor een constante kamertemperatuur en vermijd tocht door ramen of deuren. Ook de verwarming moet niet te hoog staan, want dan droogt de lijm te snel en kan het behang weer loskomen van de muur. Een temperatuur van ongeveer 18 -21 graden Celsius is prima.

 • Stap 3: Lijm
  Het vlies fotobehang wordt zonder lijm geleverd. We raden aan lijm te gebruiken die geschikt is voor vliesbehang en die aangebracht wordt op de muur, bijvoorbeeld Perfax Roll on behangplaksel. Je kunt deze lijm gelijk bij je fotobehang bestellen op onze website.

Behangen
  • Stap 4: Opplakken vlies fotobehang
   Breng de lijm gelijkmatig op de muur aan (niet op het behang), bij voorkeur met een roller. Begin met lijm voor (ruim) 1 baan en breng het behang per baan van boven naar beneden in de natte lijm aan en breng de banen strak stotend tegen elkaar aan. Zorg ervoor dat de eerste baan loodrecht geplakt wordt. Wrijf eventuele kreuken of luchtbellen weg met de handen of een spatel. Plak zo het hele fotobehang baan voor baan op de muur. Zo lang de lijm nog nat is, kan een baan eventueel nog losgehaald en opnieuw opgeplakt of verplaatst worden. Let op dat er niet teveel lijm aan de uiteinden zit want dan is er kans dat de lijm vlekken achterlaat buiten het fotobehang. Mocht je een lijmvlek zien, verwijder de lijm dan direct met een vochtige spons en dep het behang daarna droog.

Plakinstructies Airtex fotobehang

Airtex is behang uit één stuk dat je in zijn geheel op de muur plakt. Hierdoor krijg je een naadloos behang op de wand. Airtex is een fijn geweven polyesterdoek met als voordeel dat het niet kreukt en scheurt, krasvast en waterafstotend is en makkelijk schoon te maken is.

Voor het Airtex fotobehang adviseren we de volgende stappen:

 • Stap 1: Controleer het fotobehang
  Let erop dat je voordat je begint met plakken controleert of het behang in orde is. Neem bij eventueel materiaal - of fabricage fouten contact met ons op alvorens het behang op te plakken.  
  Opplakken van het fotobehang houdt aanvaarding van het product in! Na (gedeeltelijke) verwerking is reclameren niet mogelijk. We aanvaarden geen aansprakelijkheid voor kosten die ontstaan door het aanbrengen of verwijderen van het artikel.

  • Stap 2: Muurvoorbereiding
  • Zorg voor een glad afgewerkte wand die schoon, droog en stof-en vetvrij is. Verwijder eventuele oude behangresten en maak gaten dicht en glad. Met latex afgewerkte muren moeten eerst worden gereinigd en ontvet. Sterk zuigende ondergronden moeten voorbehandeld worden. Het fotobehang wordt zonder lijm geleverd. Wij raden aan medium zware behanglijm te gebruiken die geschikt is voor zware wandbekleding en een kortharige vachtroller en/of blokkwast. Roer de lijm goed om voordat je begint. Let op dat je geen behanglijm gebruikt die speciaal bedoeld is voor vliesbehang.

      • Stap 3: Opplakken Airtex fotobehang
       Rol het behang zo op dat je de print later van links naar rechts af kunt rollen. Saus de wand royaal in met de behanglijm. Zet het behang links bovenin aan op de wand en rol de print rustig af. Oefen hierbij druk uit aan de bovenzijde. Zolang de lijm nog nat is, kan je het behang verschuiven of loshalen. Als de print goed is geplaatst kan je deze met een spatel aanduwen. Werk hierbij van boven en het midden naar buiten toe. Snijd nu eventueel de randen en andere overtollige materiaal weg en duw de randen nog eens extra aan met een spatel. Verwijder lijmresten op de print met schoon water en droog het oppervlak na. Indien het fotobehang niet aan een rand begint, maar midden op de muur dan moet er niet te veel lijm op de zijkanten gesmeerd worden. De lijm zou vlekken op de muur achter kunnen laten. Mocht je een lijmvlek zien, verwijder de lijm dan direct met een vochtige spons en maak deze weer deppend droog. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.<

Plakinstructies Behangcirkels

  Onze behangcirkels zijn zelfklevend, dus erg handig want er komt geen behanglijm bij te pas. Ze zijn gemaakt van polyester wat een textielsoort is en worden uit één stuk geprint. Ze hebben een matte uitstraling en zijn kreukvrij. De behangcirkel plak je op een droge, gladde en schone ondergrond zonder stuctuur. Laat geverfde wanden wel minimaal drie weken drogen en je plakt ze beter niet op een muur die geverfd is met verf op siliconen basis omdat het daar niet goed op hecht. Ook op een muur met slechte kwaliteit muurverf, met vuilafstotende muurverf, extra matte of kalkverf blijven de behangcirkels niet goed hechten. De behangcirkel is niet geschikt om op een muur te plakken die behangen is. Zorg dat de temperatuur van de ondergrond en omgeving tussen de 10 en 32 graden is wanneer je de sticker gaat opplakken.

  Je plakt de behangcirkel eenvoudig op de muur door het folie van de achterkant te verwijderen zodat de lijmlaag vrijkomt. Bij de kleinere afmetingen kan je het folie er in één keer afhalen en de sticker in zijn geheel opplakken. Bij de grotere afmetingen kan het handig zijn om slechts een stukje van het folie los te trekken. Begin aan de bovenzijde van de behangcirkel en trek het folie een stukje los. Vervolgens plak je de sticker op de muur en strijk je hem glad. Daarna trek je weer een stukje van het folie los en strijk je weer over de sticker die nu los is gekomen om hem op de muur te plakken. Zo ga je door tot je de gehele folie eraf hebt gehaald en de behangcirkel opgeplakt is. Je kan de ze zelf herpositioneren mocht je de behangcirkel niet op de juiste plek hebben geplakt.