Facebook Muurmode.nl Twitter Muurmode.nl Pinterest Muurmode.nl Instagram Muurmode.nl

You're currently on:

Houten wanddecoratie

Voor een originele houten wanddecoratie in je interieur zijn er verschillende mogelijkheden en opties. Graag vertellen we je daarom iets meer over het zelf ontwerpen van een tekst of foto op hout. Op deze pagina leggen we uit hoe het zit met de verschillende houtsoorten en de optie voor een whitewash bewerking.

Bij Muurmode bieden we je een ontwerptool waarmee je makkelijk zelf een design kunt maken voor jouw foto op hout of een eigen tekstbord. Je kunt natuurlijk ook een foto en tekst op hout combineren. Je kunt een eigen foto gebruiken, maar ook een kijkje nemen in onze fotodatabase om een passend beeld uit te zoeken. Als je weet hoe het ontwerp eruit moet komen te zien, kun je vervolgens zelf de houtsoort kiezen.

Welke houtsoorten worden gebruikt voor een tekst of foto op hout?

Je kunt bij Muurmode in de ontwerptool kiezen uit diverse houtsoorten voor jouw foto of tekst op hout. Graag vertellen we iets meer over elk houtsoort en wat de onderlinge verschillen zijn.

  • Foto op vurenhout

  • De meest gebruikte houtsoort voor een foto op hout is vurenhout. Dit hout heeft een lichte kleur en is door zijn structuur zeer populair. De planken zijn ongeveer 2 cm dik en 10 cm breed. Je zult kleine kiertjes tussen de planken kunnen zien, aangezien deze tegen elkaar aan worden gezet en hout onder temperatuursverschillen gaat werken. Dit geeft de houten wanddecoratie juist zijn natuurlijke uitstraling. Als je een foto op vurenhout zonder whitewash laat drukken, is het hout zichtbaar door de foto (de foto is een beetje transparant) en de noesten en nerven zijn goed zichtbaar. Als je kiest voor whitewash zorg je voor een kleurechtere en dekkende print. Je kunt deze houtsoort trouwens alleen binnen gebruiken. Als je op zoek bent naar een scherpe foto waarop details zichtbaar zijn zonder grote oneffenheden, dan is dit de houtsoort met whitewash om te kiezen.
  • Foto op steigerhout

  • Voor wie op zoek is naar een ruigere look van een foto op hout is er steigerhout. Deze houtsoort geeft een stoere look aan de foto of tekst. De houtsoort die we gebruiken is nieuw, geschuurd, niet vergrijsd en we zorgen dat er geen splinters zijn. De planken zijn ongeveer 3 cm dik en 10 cm breed. Ook bij dit product zul je kiertjes tussen de planken zien. In vergelijking met de andere houtsoorten zie je na het bedrukken bij steigerhout de oneffenheden meer in het hout. Dit zorgt voor juist zijn robuuste uiterlijk wat heel goed in bijvoorbeeld een industrieel interieur past. Houd er rekening mee dat de print minder helder zal zijn dan de originele foto. Bij deze houtsoort raden we niet aan om het hout vooraf te laten bewerken met whitewash, omdat hiermee juist de robuste uitstraling van steigerhout verdwijnt.
  • Foto op ayoushout

  • Wil je een foto op hout voor buiten? Dan kun je kiezen voor ayoushout. Je kunt deze houtsoort natuurlijk ook voor binnen gebruiken. Deze luxe houtsoort bevat vrijwel geen noesten en nerven. De uitstraling is dus geheel glad en vrijwel zonder structuur. Het hout heeft een iets donkere kleur dan vurenhout, zonder whitewash zal de foto op hout iets warmer zijn dan het origineel, doordat niet dekkend kan worden geprint en het hout zichtbaar is door de foto De planken zijn 2 cm dik en ongeveer 10 cm breed en tussen de planken zie je kleine kiertjes, aangezien de planken aan elkaar worden gezet. Ayoushout heeft als eigenschap dat het vrijwel niet kromtrekt bij temperatuurverschillen, waardoor je het dus heel goed buiten kunt gebruiken. Let wel op dat je het hout niet direct kunt blootstellen aan weersomstandigheden, wij raden dus aan om de foto op hout buiten onder een afdakje te hangen. Als je dit hout met een whitewash laat bewerken, zal het hout nog beter bestand zijn tegen kromtrekken.
Bij alle houtsoorten kun je trouwens kiezen of je de planken horizontaal of verticaal wilt laten bedrukken.

Wat houdt een whitewash behandeling van het hout in?

Bij het gebruik van foto´s met gezichten raden we aan om de optie te kiezen dat het hout vooraf met whitewash wordt behandeld. Maar wat betekent dit nu precies? Als het hout eerst wit wordt gelakt voordat de foto er overheen komt, krijg je een kleurechtere print. Als je een foto op hout zonder whitewash print, zijn de witte delen in een foto nauwlijks zichtbaar, deze delen krijgen namelijk de houtkleur. De foto krijgt hierdoor een donkerder uiterlijk en je ziet de structuur van het hout duidelijk door de foto heen. De foto is transparant. Het kan dus voorkomen dat er precies een noest in het gezicht zit. Als de foto over hout dat bewerkt is met whitewash wordt gedrukt, zijn de witte delen in de foto wel zichtbaar, waardoor je een perfecte benadering van de echte kleur van de foto behoudt. Daarnaast zie je de structuur van het hout minder door de foto heen.

Whitewash wordt niet aangeraden als je kiest voor een ontwerp op steigerhout. De whitewash vervaagt namelijk de robuuste uitstraling, waardoor de kenmerkende eigenschappen van steigerhout niet meer zichtbaar zullen zijn. Steigerhout is dan ook minder geschikt om een foto met gezichten op te drukken.

Weet je al precies wat voor foto of tekst op hout je wilt laten maken? Neem dan vooral een kijkje bij onze ontwerptool om je eigen design te maken. Als er nog vragen zijn, kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen zodat we met je kunnen meekijken.